Cinler

Cinler Alemi

Kur’an-ı Kerim’de ve hadislerde cinlerin varlıkları açıkça beyan edildiği gibi müstakil olarak “Cin Suresi” de mevcuttur. Cin, kelime anlamı olarak Arapça örtmek, gizlenmek anlamına gelmektedir. Çoğulu “Cinni” şeklindedir. Beş duyu ile algılanamamalarından dolayı, zamanla Cinler hakkında birbirinden farklı tasavvurlar oluşmuştur.

Cinler

Cinlerin Yapısı

Kur’an-ı Kerim’de açıkça belirtildiği üzere Cinler, dumansız ateşten yaratılmışlardır. Yaratıldıkları ateş ile alakalı iki nitelik yer almaktadır. Bunlardan biri “Semum” yani dumansız ateştir, diğeri ise ateşin kırmızı, yeşil ve sarı renklerinin karıştığı yer anlamına gelen “Maric”‘dir. Cinleri meleklerden ayıran başlıca özelliklerden biri de, meleklerin nurdan cinlerin ise ateşten yaratılmalarıdır. Mahiyetleri itibariyle de görünmezlerdir.

Yaptıkları işler bakımından da kendi aralarında üç sınıfa ayrılmaktadırlar: İfrit, Hubbel ve Ğul. İçlerinde en güçlü olanları İfrit hakkında, Kur’an-ı Kerim’de bir kıssa geçmektedir. Neml Suresi’nde geçen ayette bir ifrit Hz. Süleyman’a Sebe Melikesi’nin tahtı için; “Sen makamından kalkmadan önce ben onu saba getirebilirim, bunu yapmaya gücüm yeter ve ben güvenilir biriyim” demiştir. Bu ayetten de anlaşılacağı üzere, ifritler güçlü, kurnaz ve iş bitiricidirler.

Cinler gaybı bilir mi?

Yüce Kitabımız Kur’an-ı Kerim’de cinlerin semanın üst katlarına çıkıp, Allah’tan bilgi aldıkları konusu şiddetle reddedilmiştir. Zira, Yüce Mevla gaybı kendisinden başka kimsenin bilemeyeceğini, ancak elçilerinden dilediğini seçerek ona gaybı bildireceğini, Neml Suresi 65. Ayet-i Kerime’sinde buyurmuştur. Nitekim, emrinde cinleri çalıştıran Hz. Süleyman’ın vefatını, cinler ancak kurt asasını kemirip Hz. Süleyman yere düşünce fark etmişlerdi.

Cinlerin İnancı

Tıpkı insanlar gibi cinler de akıl ve irade sahip oldukları için ibadetle mükelleftirler ve insanlar gibi inançlıları – inançsızları, iyileri -kötüleri, hayırlıları – şerlileri bulunmaktadır. Yine Yüce Kitabımız’da cinlere ve insanlara nice uyarıcı peygamberler gönderildiği bahsedilmektedir. Cinlere gönderilen peygamberlerin kendi toplumundan yani cinler olma olasılığı yüksektir. Fakat Son Nebi Muhammed Mustafa (SAV), hem cinlere hem de insanlara elçi olarak gönderilmiştir, bu sebepten dolayı da kendisine “Resulüs Sakaleyn” yani “iki toplumun da peygamberi” olarak adlandırılmıştır.

Şeytan

Şeytan bir cin midir?

Cinler ile ilgili diğer bir husus ise, cin ile şeytan arasındaki bağdır. Allah-u Teala, Hz. Adem’e secde edilmesini emrettikten sonra, bu emre şeytan kibirlenerek karşı çıkmıştır. Kehf Suressin’de bu olay şöyle geçmektedir: “Hani biz meleklere: Adem’e secde edin! buyurmuştuk da, onlar hemen secde etmişlerdi. Ancak İblis müstesna. Çünkü o cinlerden idi, bu sebeple Rabbinin emrinden çıktı”. Şeytanın cinlerden olduğu açıkça ayette geçmektedir. Bu sebepten dolayı İblis yani şeytan bir cindir ve ama bütün cinler İblis gibi kendilerini kötülüğe adamamışlardır.

Kötü cinlerden korunmak

Peygamberimiz Muhammed Mustafa (SAV), kötü cinlerin insanlar üzerindeki etkisinden kurtulmak ve cinlerin musallat olmamaları için Allah’a sığınmamızı tavsiye etmekle birlikte, Felak ve Nas Surelerini, ayrıca da Ayetel Kürsi’yi okumamızı öğütlemiştir.

Diğer video paylaşımlarımızı izlemek için lütfen Youtube Kanalımıza abone olmayı ihmal etmeyin!

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

error: Bunu Paylaş kısmından paylaşabilirsiniz!!!